A určitě nejsem sám, kdo tohle miluje. Jenže s šíbrem bývají potíže. Kromě toho, že nehezky rezne samotný plech i kovové lišty, které drží těsnění, se někdy stává, že šíbr nejde otevřít nebo zavřít.
Pokud není na vině spínač a elektrika, může být příčina mechanická. Plech šíbru jezdí v kolejích, které mají na koncích plastové dorazy s tlumící gumičkou. Na místě je drží mrňavá matička a celkově to není příliš robustní konstrukce. Plast ještě navíc zeslabuje kovový kroužek, který má zřejmě zabránit přílišnému utažení matky.
Tahle zarážka se někdy v místech uložení rozpadne a spadne někam do útrob šíbru, kde dělá neplechu. Stejnou neplechu pak tropí i chybějící zarážka, kdy packa, nesoucí šíbr, vyjede z kolejničky.
Jako bohužel řada věcí na céro se ani tyhle zarážky (sunroof stoppers) už asi nedají v originále sehnat. Našel jsem nepříliš povedené repliky na americké ebay, sada čtyř kousků stojí cca 55 dolarů, plus pochopitelně dopravu a clo z USA.
Požádal jsem proto kamaráda, který se poslední dobou věnuje plastovému tisku, jestli by mi je nedokázal vyrobit. A ejhle - dokázal!
Dal jsem si je teď na céro, fungují normálně, pokud jde o životnost, nedokážu zatím nic říct. Místo, kde zarážky utahuje matička, kamarád trochu zesílil, navíc tam není kovový kroužek, který to tam asi až příliš zeslaboval.
Přidávám fotku.
Pokud někdo řešíte podobný problém, může je kamarád vyrobit.
Cena je 300 Kč za 4 kusy, což je spíš na pokrytí nákladů na pořízení tiskárny, na materiál a jeho čas, který věnoval modelování. Možná mu to kromě dobrého pocitu vynese peníze na jedno dvě piva, ale to bude asi tak všechno. Já z toho nemám kromě radosti, že umím řešit jeden z problémů, spojených z céry, nic

To jen, aby si někdo nemyslel, jaký je to úžasný kšeft

Pokud byste někdo tyhle "hajzlíky" potřeboval, dejte mi vědět a já to s ním domluvím.
Jak říkám, zatím je sám zkouším, ale nemyslím, že by se měly hned tak rozpadnout či jinak selhat. Ale zaručit to pochopitelně nemůžu